Voimaa puutarhasta

June 13th, 2017

Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhan hoitaminen. Puutarhan hoitaminen on monipuolinen harrastus, jota voi rajata tai kasvattaa oman jaksamisen ja aikataulujen puitteissa. Mikä onkaan ihanampaa kuin astuminen omaan vihreään rauhan valtakuntaan kiireisen työpäivän jälkeen?  Kenties korkeintaan omien yrttien ja marjojen poimiminen suoraan pihalta.

Kiinalaisetkin sen tietävät

Puutarhanhoito on vakavasti otettavaa terapiaa ja parhaimmillaan sen terveysvaikutukset ovat moniulotteisia. Puutarhurointi ei saa muuttua raastavaksi työleiriksi, jonka vuoksi jo kotiportista kotiin saapuminen saa stressitason nousemaan.Ahkeroinnin kukkien ja mullan keskellä tulee olla voimaannuttavaa. Toisaalta on hyvä muistaa että puutarhanhoito ei ole pelkkää aurinkoa vaan se tarkoittaa myös raakaa työtä, joka kannattaakin ottaa kuntoilun kannalta.

Mistä aloittaa?

Omien sormien upottaminen multaan ja luontoterapia kannattaa aloittaa suunnittelusta. Pihan koko ja sijainti ratkaisevat paljon mutta useimmille oman pihan yksityisyys on avainasemassa. Pihan luonnollinen suojaaminen vieraiden katseilta onnistuu parhaiten istutetun aidan avulla, joka on helppo tilata netin kautta Plantinavia.fi palvelusta, joka on ammattilainen erilaisten pensasaitojen saralla.Jokaisen pihan tulisi olla puutarhurin tai siellä asuvan perheen näköinen. Puutarhalehdistä ja alan kirjallisuudesta saa hyviä vinkkejä ja ideoita mutta on hyvä pitää mielessä, etteivät kaikki ratkaisut sovi kaikille. Esimerkiksi aika, ilmasto ja sijainti asettavat sille omat rajansa. Jokaisen puutarhurin tulee myös muistaa asettaa itselleen rajat tai muuten puutarhanhoidosta haettu rentoutuminen saattaa kääntyä itseään vastaan.

Pulssi nousee ja mieli vahvistuu

Multasäkki olalle ja lapio multaan, miten nautinnolliselta otsalta virtaavat hikipisarat tuntuvatkaan kun kyseessä on uurastus oman pihan takia. Silmissä siintää jo yrttipenkki, hernesato ja pian kukkaan avautuvat istutukset.Puut ja luonto ovat uskomattomia terveyden lähteitä, joiden parissa ihmisen akku latautuu. Omassa puutarhassa huhkimisella on monenlaisia positiivisia vaikutuksia, joita ei kannata aliarvioida. Puutarhassa puuhastelu on hyvää kokonaisvaltaista liikuntaa ja oma piha tarjoaa mahdollisuuden vaikka pieneen jumppaan kauniissa maisemissa. Ympäröivä luonto on parasta jumppaa rasittuneille aivoille ja jo pelkkä aamukahvihetki puutarhassa tekee ihmeitä.