Säännöllisen liikunnan hyödyt ja ilot

August 23rd, 2019

Lienee itsestäänselvyys, että säännöllisellä liikuntaharrastuksella on erittäin positiivisia terveysvaikutuksia. Liikunta voi auttaa hallitsemaan painoa sekä estää sydän- ja verisuonitauteja. Lisäksi hyvän yleiskunnon ylläpitäminen on hyödyksi arjessa – työmatkalla, kauppakasseja kanniskellessa tai vaikka hissin hajotessa. Fyysisen terveyden lisäksi säännöllinen liikunta huoltaa myös mieltä. Liikunta voi toimia meditatiivisena pakohetkenä arjen kiireistä tai mahdollisuutena purkaa stressiä. Parhaimmillaan säännöllisestä liikuntaharrastuksesta saa toistuvan onnistumisen ilon ja rauhallisen mielen.Liikuntaharrastuksen aloittaminen on teoriassa helppoa, mutta sitä kuitenkin vältellään monenlaisista syistä. Ehkä oma rupsahtanut kunto nolottaa, mielen perukoilla piilottelee kouluaikojen liikuntatuntitrauma tai lajeihin tarvittavat välineet ja tiedot tuntuvat pelottavilta. Pelkojen kohtaamisesta on kuitenkin pelkkää hyötyä, eivätkä useimmat lajit niin monimutkaisia olekaan – usein riittää harrastukseen sopiva kulkuväline tai muu väline. Apua uuden lajin aloittamiseen kannattaa kääntyä hakemaan urheiluliikkeestä tai kuntosalilta.

Oikean lajin valitseminen

Erilaisille ihmisille sopivat erilaiset lajit. Lajia valitessa onkin tärkeää miettiä, mitä itse toivoo harrastukselta. Oma kuntotaso on myös hyvä ottaa huomioon, vaikka useimmat lajit voikin myös aikuisena aloittaa melkeinpä nollasta. Kannattaa myös pitää silmät auki liikuntamahdollisuuksien varalta. Lähimaastosta saattaa löytyä sopiva kuntosali tai lenkkipolku, tai työpaikalta voi löytyä joukkueellinen halukkaita jalkapalloharrastajia. Lajien tutkimisesta ei kannata tehdä liian hankalaa: kokeilemalla ei menetä mitään. Tässä muutamia lajiehdotuksia:

  • Tanssi: luovuutta ja musikaalisuutta
  • Nyrkkeily: energianpurkua
  • Pyöräily: omien rajojen löytämistä ja kauniita maisemia
  • Ryhmäliikuntatunnit: yhteisöllisyyttä, matala kynnys
  • Jooga: mindfulnessia ja notkeutta

Kannattaa myös miettiä, miten paljon aikaa ja rahaa on valmis panostamaan. Kalliiltakin tuntuvat välineet voivat maksaa itsensä takaisin, kunhan niitä käyttää säännöllisesti. Viikoittaiset ryhmäliikuntatunnit (https://www.elixia.fi/harjoittelu/ryhmaliikunta/?gclid=EAIaIQobChMIjv-BkZKC4wIVypAYCh1KhQ6mEAAYASAAEgIDn_D_BwE) tai kaverin kanssa järjestetyt treenit voivat olla hauskoja tapoja viettää yhteistä aikaa ja myös auttaa sitoutumaan harrastukseen. Mikäli elämänrytmi on epäsäännöllisempi tai muuten vain tahtoo harrastaa oman kellon mukaan, voi yksin harrastettava laji, esim. juoksu tai pyöräily, olla parempi valinta.

Liikunnan iloa

Liikunnan ei siis tarvitse tuntua pakkopullalta, eikä sitä tarvitse harrastaa pelkkien suositusten mukaan tai suorituspaineiden alla. Liikuntaharrastus on helpointa muodostaa rutiiniksi silloin, kun siitä saa jatkuvasti jotain irti: sosiaalista toimintaa, keskittymistä, rauhoittumista tai riehumista, tai mitä sitten juuri itse tarvitseekaan. Paras palkinto on tietenkin jatkuva oman kunnon paraneminen ja uusien taitojen oppiminen, sekä niiden tuoma onnistumisen ilo. Hauskoja liikuntahetkiä!