Miksi on tärkeää opetella ensiaputaitoja?

August 16th, 2019

Ensiaputaitoja opettelemalla on mahdollista pelastaa hätätilanteessa ihmishenkiä. Jokaisen tulisi opetella ensiaputaitojen perusteet osatakseen toimia hätätilanteessa oikein. Esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin sivuilla saa lisätietoa ensiapukursseista paikkakunnittain, ja sieltä voi myös ladata itselleen ensiapuohjeita. Ensiapua ajatellessa usein tulee mieleen elvytys, joka on äärimmäisen tärkeä taito, mutta ensiapuun kuuluu paljon muutakin.

Elvytys

Elvytystaitojen hallitseminen on ensiaputoimista ehkäpä kaikkein ratkaisevin. Mikäli kohtaa henkilön, jonka sydän on pysähtynyt, on nopeus valttia elvytyksen aloittamisessa. Oikein toteutetulla elvytyksellä voidaan pelastaa paitsi ihmisen henki, myös ehkäistä elottoman henkilön hapen puutteesta johtuvia aivovaurioita. Elvytys on fyysisesti raskasta, joten on parempi, mikäli lähettyvillä on toinen ensiaputaitoinen henkilö, jonka kanssa alkaa elvytys.Ensimmäisenä elottoman henkilön kohdatessaan, tulisi tarkistaa hengittääkö tämä, ja samaan aikaan pyrkiä mahdollisimman nopeasti soittamaan hätäkeskukseen, jotta apu saapuisi paikalle niin pian kuin mahdollista. Mikäli lähettyvillä ei ole ketään muuta, joka voisi soittaa hätäkeskukseen, tulee puhelin laittaa kaiuttimelle, jotta voi samalla jatkaa elottoman elvytystä. Punaisen Ristin sivuilta löytyvät selkeät kuvalliset elvytysohjeet.

Heimlichin ote

Heimlichin ote on ensiaputaito, jolla voi pelastaa henkilön, joka on tukehtumassa vierasesineeseen. Markkinoilta löytyy nykyään myös väline tämän ensiapuliikkeen harjoittelemiseen. Erityisen Act Fast -liivin avulla voi opetella oikean kohdan ja otteen voimakkuuden hallintaa, joka auttaa tositilanteen sattuessa kohdalle. Liivin avulla voi myös harjoitella tukehtumassa olevan henkilön selkään lyöntiä, jota suositellaan tehtäväksi ennen Heimlichin otetta.Heimlichin otetta voi tarvita kuka tahansa, missä tahansa. Esimerkiksi ravintolassa, jossa viereisessä pöydässä illallistava henkilö alkaa tukehtua ruokaan, tai kesämökillä lapsi nielaisee lelun, joka juuttuu henkitorveen. Silloin nopeus on valttia, ja hallitsemalla Heimlichin otteen voi pelastaa toisen ihmisen hengen. Otteen keksijä, Henry Heimlich pelasti vielä 96-vuotiaana naisen hengen vanhainkodissa heimlichin otteella.

Muita tilanteita, joissa voi tarvita ensiaputaitoja

Jokapäiväisessä elämässä on lukuisia tilanteita, joissa ensiaputaidoista on hyötyä. Osuessasi ensimmäisenä onnettomuuspaikalle kauppareissulta palatessasi, ensiaputaidot omatessasi, pystyt auttamaan sokissa olevaa onnettomuuden uhria. Harrastuksessa kaveri nyrjäyttää nilkkansa pahasti – ensiapua taitavana tiedät mitä tehdä. Ensiaputaitojen opettelu antaa valmiudet toimia lukuisissa tilanteissa, sekä lisää rohkeutta mennä auttamaan, ja parhaassa tapauksessa pelastaa toisen ihmisen henki.